Τούρτα πραλίνα φουντούκι! - Sweet hazelnut praline!

Ένα γλυκό για τις μεγάλες λιγούρες, αλλά με μικρές ενοχές!
Όταν έφτιαξα αυτό το γλυκό πρώτη φορά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι με τόσο λίγα κι απλά υλικά μπορούσα να έχω ένα τόσο γευστικό και πλούσιο σε γεύση αποτέλεσμα!
Εκείνο δε που με ενθουσίασε ακόμα περισσότερο ήταν ότι το γλυκό αυτό δεν είχε ψήσιμο, αλεύρι, αυγά, βούτυρο και είχε τη ζάχαρη μόνο από τη σοκολάτα που έβαλα, άρα και μικρή σε περιεκτικότητα μέσα στο γλυκό! Η συνταγή είναι και νηστίσιμη κι αυτό ήταν ακόμα ένα plus! Έτσι αποφάσισα χωρίς δεύτερη σκέψη να τη μοιραστώ και με εσάς στο AnnaMia!
Τα υλικά είναι εύκολα να τα βρει κανείς και είναι τα εξής:
Για τη βάση:
300γρ. φουντούκια
300γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
80γρ. νερό
10γρ. κακάο
λίγο αλάτι
Για την κρέμα:
650γρ σοκολάτα (κουβερτούρα)
750 ml γάλα καρύδας σε κονσέρβα
λίγο μέλι προαιρετικά
λίγο αλάτι
εκχύλισμα βανίλιας
Η εκτέλεση είναι εξίσου εύκολη με τα υλικά που προηγήθηκαν. Θα τη γράψω με λίγα λόγια...
1. Βράζω σε χαμηλή φωτιά τους χουρμάδες με το νερό και έπειτα τους πολτοποιώ με ραβδομπλέντερ.
2. Καβουρδίζω τα φουντούκια και τα σπάω στο μούλτι να γίνουν σκόνη. Προσθέτω το κακάο και το αλάτι κι ενσωματώνω τους χουρμάδες.
3. Στρώνω το μείγμα σε ένα τσέρκι 26 με 28 εκατοστά και το αφήνω στο ψυγείο μέχρι να κάνω την κρέμα.
4. Βάζω σε ένα κατσαρολάκι το γάλα καρύδας και τη σοκολάτα και ανακατεύω συνεχώς σε χαμηλή μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα.
5. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το μέλι, το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας.
6. Βάζω την κρέμα πάνω από τη βάση κι αφήνω στο ψυγείο για 4 με 5 ώρες μέχρι να σφίξει καλά.
Extra tip: Εάν θέλετε να το κάνετε πιο ιδιαίτερο το γλυκό ένα καπάκι κονιάκ στη βάση του θα το απογειώσει γευστικά!
Λεμπτομέρειες, αλλά κι όλη την εκτέλεση της συνταγής μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί!
Καλή προβολή και καλή όρεξη!
https://annamia.gr/dokimi/toyrta-pralina-fountoyki-sweet-hazelnut-praline#sigProIdc739cb78f9